Masz ochotę na coś klasycznego, a zarazem zdrowego? Tradycyjny mielony będzie idealny. O ile, wykorzystasz do niego mięso z indyka oraz dodasz… szpinak. Takie zielone kotlety prezentują się bardzo apetycznie oraz smakują wprost wybornie. I co najważniejsze – dostarczają wielu cennych składników odżywczych oraz są stosunkowo niskokaloryczne. Wypróbuj przepis i zachwyć swoich bliskich.
Mięso z indyka – dlaczego warto je jeść?
Regularne spożywanie mięsa z indyka niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Jest ono polecane przez lekarzy i dietetyków, którzy cenią je ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz dużą ilość witamin i minerałów. Można w nim bowiem znaleźć m.in. witaminy z grupy B, selen oraz cynk. Poza tym, mięso z indyka stanowi znakomite źródło dobrze przyswajalnego białka, dlatego powinny jeść je dzieci oraz sportowcy. Osoby dbające o linię, ucieszy zaś fakt, że indyk jest mniej kaloryczny od kurczaka, posiada również niższą zawartość cholesterolu. Z mięsa tego można też przyrządzić wiele pysznych dań, takich jak choćby kotlety mielone. W proponowanej przez nas wersji, to prawdziwa bomba witaminowa.
Przepis na zielone, zdrowe mielone
W przepisie na mielone z indyka ze szpinakiem, używamy świeżego szpinaku – mrożony posiada zbyt dużą zawartość wody i spowoduje rozpadanie się kotletów. Jest to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, poradzi sobie z nim absolutnie każdy. Składniki na kotlety, to:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g świeżego szpinaku
- namoczona w mleku, czerstwa bułka
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz
- opcjonalnie: kilka, pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Przygotowanie: cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na niewielkiej ilości oleju i przestudź. Szpinak posiekaj bardzo drobno ręcznie lub rozdrobnij malakserem. W misce umieść mięso mielone, dodaj szpinak, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, dobrze odciśniętą z mleka bułkę, przyprawy oraz jeśli używasz – suszone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką przez co najmniej 5 minut. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety, obtaczaj w bułce i smaż na rozgrzanym oleju.
Propozycja podania – oczywiście buraczki!
Szpinakowe mielone z indyka są bardzo syte i pożywne. Klasyczne kotlety tego typu spożywa się w towarzystwie buraczków na ciepło i ziemniaków. W wersji fit można zdecydować się jednak na buraki pieczone z czosnkiem. Aromatyczne i pyszne! Wystarczy skropić świeże buraki oliwą i sokiem z cytryny, dodać soli oraz pieprzu, dorzucić kilka ząbków czosnku, a następnie piec 40 min w temperaturze 180 stopni. Taki obiad będzie bardzo zdrowy oraz pożywny. I co ważne, takie kotlety są uwielbiane przez dzieci. Podając mielone z indyka można być pewnym, że daje się swoim bliskim to, co najlepsze.
Więcej informacji: https://wingsofquality.eu/medaliony-z-indyka-i-mielone-z-indyka-przepisy-w-sam-raz-na-obiad/